NASIONA CHIA 1kg
Opis
Nasiona chia 1kg
PRODUKT NATURALNY, WYSOKIEJ JAKOŚCI
Nasiona chia (szałwia hiszpańska) to produkt bogaty w cenne kwasy tłuszczowe omega-3 (zawierają ich więcej niż łosoś), magnez, wapń, żelazo i wiele innych witamin i minerałów. Nasiona są zaliczane do superfoods, a więc żywności, która pozytywnie wpływa na zdrowie.
Wysoki poziom kwasów omega-3 sprawia, że chia pozytywnie wpływa na pracę układu krążenia, a w połączeniu z wysoką zawartością błonnika dodatkowo pomaga w obniżaniu poziomu “złego cholesterolu” i trójglicerydów. Wspomniany już błonnik jest bardzo sprzyjający w walce z nadmiernymi kilogramami. Wspomaga on pracę układu pokarmowego, a same nasiona w połączeniu z wodą (mlekiem lub jogurtem) pęcznieją wypełniając żołądek i dając uczucie sytości. Ponieważ nasiona szałwii hiszpańskiej dostarczają sporą ilość białka są rekomendowane weganom i wegetarianom, a zawarty w nich wapń i fosfor wzmacnia zęby i kości równocześnie zmniejszając ryzyko osteoporozy.
Ze względu na szereg prozdrowotnych właściwości warto wprowadzić nasiona chia do codziennej diety jako dodatek do owsianki, koktajli, deserów czy sałatek.
Wartości odżywcze produktu w 100 g
- Wartość energetyczna: 2031 kJ / 486 kcal
- Tłuszcz: 30,7 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 3,3 g
- Węglowodany: 42,1 g
- w tym cukry: 0 g
- Błonnik: 34,4 g
- Białko: 16,5 g
- Sól*: 0,04 g
* Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
Zawartość:
Opakowanie zawiera 1kg nasion chia.
Składniki:
- nasiona chia
Sposób przechowywania:
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
Sposób pakowania:
Produkt pakowany jest w opakowanie typu "doypack" ze struną co pozwala na zachowanie długiej świeżości, gdyż można takie opakowanie wielokrotnie otwierać i zamykać a samo opakowanie jest trwałe co jest istotne podczas transportu.
Informacje dodatkowe:
W zakładzie pakowane są również: migdały, różne orzechy, sezam, soja, produkty zawierające gluten. W związku z tym, pomimo starań, prezentowany produkt może zawierać śladowe ilości glutenu.