Menu
Szukaj
Koszyk
Market Natury

Czarny Czosnek 250g główki

5.00 (Oceny: 34 Recenzje: 1) Przejdź do sekcji Opinie

Czarny czosnek to unikalna odmiana czosnku, która powstaje poprzez fermentację i obróbkę termiczną białego czosnku przez okres kilku tygodni. Ten proces powoduje, że czosnek nabiera czarnej barwy, staje się delikatniejszy w smaku oraz posiada słodkawo-karmelowy aromat.

Przejdź do pełnego opisu
49,99 zł
199,96 zł / kg
kg
Dostępność:
duża ilość
Czas wysyłki: 24 godziny

Kod produktu: CZARNYCZOSNEK2

Opis

Czarny czosnek to unikalna odmiana czosnku, która powstaje poprzez fermentację i obróbkę termiczną białego czosnku przez okres kilku tygodni. Ten proces powoduje, że czosnek nabiera czarnej barwy, staje się delikatniejszy w smaku oraz posiada słodkawo-karmelowy aromat.

Smak i aromat:  Czarny czosnek jest delikatniejszy w smaku niż tradycyjny biały czosnek. Posiada lekko słodkawy, karmelowy aromat, co czyni go wyjątkowym dodatkiem do wielu potraw.

Właściwości zdrowotne: Korzyści zdrowotne czarnego czosnku: Jest on bogaty w przeciwutleniacze i związki siarkowe, które mogą wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego i układu odpornościowego.

Wielofunkcyjność: Czarny czosnek może być wykorzystywany w różnorodnych potrawach, od dań kuchni azjatyckiej po europejskie. Można go dodawać do sosów, sałatek, mięs, makaronów, a nawet deserów.

Ekskluzywność: Czarny czosnek jest produktem ekskluzywnym, który cieszy się coraz większą popularnością wśród kucharzy i smakoszy na całym świecie.

Łatwość przechowywania: Czarny czosnek jest łatwy w przechowywaniu i posiada dłuższy okres przydatności niż świeży biały czosnek. Może być przechowywany w chłodnym i suchym miejscu przez dłuższy czas.

Podsumowując, czarny czosnek to niezwykły produkt o unikalnym smaku i aromacie, który może być doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Jego ekskluzywność i właściwości zdrowotne sprawiają, że jest coraz bardziej poszukiwany przez entuzjastów kulinariów na całym świecie.

Pyszne i zdrowe, tylko wyobraźnia może nas ograniczyć w jego wykorzystaniu.

Czarny Czosnek jest produktem otrzymywanym w trakcie obróbki cieplnej świeżego czosnku (Allium sativum L.). Poddaje się go fermentacji przez okres od kilku tygodni do nawet trzech miesięcy przy wilgotności powietrza pomiędzy 60 proc. a 90 proc. oraz w wysokiej temperaturze od 40°C do 90°C. Podczas tego procesu określanego także jako „starzenie” na skutek reakcji tzw. brązowienia nieenzymatycznego czosnek staje się ciemny i bardzo miękki, o wręcz gumowatej konsystencji. Zmienia się także jego smak w porównaniu do surowego, gdyż po obróbce jest lekko słodko-kwaśny. Różnice wynikające z różnych temperatur decydują o stężeniu składników aktywnych w czarnym czosnku.

Prawdziwa bomba smaku!

Nasz Czarny Czosnek  to pradawna polska, rodzima odmiana czosnku, poddana dwumiesięcznej fermentacji w dębowych skrzyniach. w temperaturze 60 st. C.

To wspaniały dodatek do tostów jak i niesamowita przyprawa, której używając zamiast śliwki, do sosu z wołowiny, wprowadzisz swoją świadomość kulinarna na wyższy poziom.

Czarny Czosnek Harnaś, to głęboki słodki aromat i smak. Prawdziwa bomba smaku UMAMI. Już nigdy nie użyjesz  glutaminianu sodu.

Proces fermentacji

Proces fermentacji powoduje zwiększenie liczby związków biologicznych występujących w surowym czosnku oraz powstanie nowych. Udowodniono też, że substancje w nim zawarte lepiej się wchłaniają.

Duża liczba cennych składników odżywczych wpływa na zwiększenie właściwości prozdrowotnych i leczniczych czarnego czosnku. Nie ma on też intensywnego zapachu jak świeży czosnek oraz ostrego i gryzącego smaku. Dzięki temu jest łagodniejszy dla układu trawiennego.

Zmienia całkowicie smak oraz potęguje działanie prozdrowotne. To nie tylko pyszna i wielofunkcyjna przyprawa, ale także bogate źródło składników odżywczych i antyoksydantów.

> Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie, obniża ciśnienie krwi, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi, przeciwdziała procesom starzenia, jest źródłem magnezu, wapnia, cynku, korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Wspomaga detoksykację, co zapobiega otyłości, pomaga złagodzić ból stawów, pobudza, dodaje energii a także działa korzystnie na układ nerwowy.

> W wyniku długotrwałego procesu fermentacji większość alliny zostaje przekształcona do S- allilocysteiy, która jest z kolei bardzo silnym przeciwutleniaczem. Czarny czosnek zawiera 5,8 mg S-alliocysteiny (SAC) a świeży czosnek 0,32 mg tej substancji. Co ciekawe, S-alliocysteina występująca w dużym stężeniu w czarnym czosnku wspomaga przyswajalne alliicyny- dlatego przy infekcjach dobrym pomysłem jest jednoczesne spożywanie czarnego i świeżego czosnku, dzięki czemu więcej allicyny zostaje wykorzystywane przez organizm do walki z patogenami. Czarny czosnek powstaje w wyniku poddania świeżego, białego czosnku procesowi fermentacji w wysokiej temperaturze. Przez ten czas czosnek zyskuje nowy kolor, a wraz z nim traci swój charakterystyczny zapach i ostry smak. Jednak nie tylko kolor się zmienia – dochodzą nowe właściwości zdrowotne.

Opinie

5.00
Liczba ocen: 34
Oceń i opisz

Czesław

Super

Polecane produkty